Min förmåga att fokusera

Det är inte bara vad och när man gör något. Det är hur man gör det man gör. 

Är du koncentrerad på dig och din häst när du rider? Eller funderar du kanske på det som hände i skolan/på jobbet, på en fest i helgen? Det som stod på Facebook när du åkte till stallet eller kanske när du skrittade fram?

Själv är jag expert på att lösa de flesta världsproblem när jag skrittar fram eller värmer upp. Någon gång hade jag nästan löst Israel/Palestina konflikten. Att det passet inte ledde till utveckling av hästen behöver man inte vara geni för att förstå. 

Men hur mycket man än skämtar om detta så kvarstår faktum. Är fokus och koncentrationen här och nu på dig själv och din häst. Bara då är man tillräckligt närvarande för att uppnå optimalt resultat. 

Fokusering är något man måste träna på. För varje gång man bestämt sig för att fokusera på det man ska göra just nu, desto lättare blir det! Man får in en vana på att koncentrera sig och känna efter. 

Men för varje gång man låter smartphonen, kompisar, musik, publik eller egentligen vad som helst komma mellan dig och din ridning så tränar du faktiskt på att låta dig störas. Och då sker ingen eller väldigt bristfällig utveckling. 

Vill du hålla på seriöst, utvecklas som ryttare och ge din häst rimliga och rättvisa förutsättningar att utvecklas och prestera enligt dina förväntningar så måste du släppa allt annat och koncentrera dig på det du håller på med. Här och nu. 

Det är proffesionellt att fokusera på hästen och ridningen när du sitter till häst. Allt annat gör man vid anda tillfällen på backen. Av respekt mot hästens och omgivningen samt för säkerhetens skull så rid när du rider!

 

Kommentera här: