0 Läs mer >>
Nu har hästarna vintervila några dagar. Det passar bra både för hästar och människor. Vi får några dagar att hinna fira Jul och hästarna får återhämta sig efter höst/vinterträningen så de är fräscha inför 2014. 

Tyvärr ingen snö så den riktiga julstämningen har inte riktigt infunnit sig än. :P 

Förra året var det mer snö :)


Juletid

0 Läs mer >>
Idag var det dressyrträning för Bo Jenå uppe hos Sissi. Jag red Mille och Mia red Eros. Eros såg fin ut genom hela passet. Bra byten och fint piruettarbete. De testade även på lite tramp. 

För min och Milles del började vi värma lite själv. Jogga igång i både trav och galopp. Vi började träningen med trav på volten. Gjorde övergångar trav-skritt för att kolla av lyhördheten och framåtbjudningen. Fortsatte i galopp med samma sak.
Fortsatte därefter i trav igen med öppnor på kvartslinjen för att få igenom böjningen och öka samlingen. Tog även några slutor. 
Skrittade lite och jobbade sen på samma sätt i galoppen. Där är det svårare för Mille byter hellre till vänster än att forma sig i högersidan när man ska rida högeröppnorna i galopp. Men efter några gånger blev det riktigt bra. 

I seriebyterna har jag för Janne fått rida på lite mer några gånger så Mille ska visa en fin galopp och få luftiga byten med mycket gest. Men nu var det lite för bra. Bosse tycke att bytena var fina men ska det fungera även i 2orna och 1orna måste det vara mer samlat. Så jag samlade upp galoppen och tvåorna blev riktigt bra. 

Efter lite skritt igen tog vi piruettarbetet. Jag red i samlad galopp på volten och samlade ner till piruettgalopp och sen fram igen i samladgalopp. När det var bra fortsatte jag med att när jag kommit ner till piruettgaloppen vända två språng innan jag gick fram igen. Till höger gick det ok och bra till vänster men ändå mycket bättre åt båda håll :)

Avslutade passet med passage och piaff. Mille har ganska lätt för det och vi har jobbat en del med det så efter lite för orytmiskt första gångerna så blev passagen lätt och uttrycksfull. Så vi fortsatte med passage-piaff-passage där övergångarna blev riktigt bra :)

Känns skönt att gå in i vintervilan med en riktigt bra känsla även om det är tråkigt att hästarna ska vila när motivationen blev på topp ;)

Mille fick stå ut med att ta kort på Eros. 

Här instruerar Bosse hur Mia ska rida i trampet:


Bosseträning

0 Läs mer >>
Variation av vad? Vi ryttare får ofta höra att variation är jätteviktigt. Det går att läsa om det i alla magasin både i pappersform och på nätet.  Vad innebär då detta i praktiken för mig som dressyrryttare? Uteritter, hoppning, varierande av underlag, byta bett? Ja vad är det egentligen?

Det är både komplicerat och väldigt enkelt, som det mesta med hästar. För mig handlar variation om att variera vad du ber hästen att utföra. I början av passet ber jag hästen att avspänt i en lägre, något längre form komma igång och få upp värmen i muskulaturen, jag höjer anspänningen i hästen successivt.  Under själva arbetet ber jag hästen att ta i, korta sig, sträcka ut, samla sig mer och bära upp sig själv, att gå med en hög anspänning. I  nedvarvningen ber jag hästen att sträcka ut och komma ner i både formen och i puls, jag sänker anspänningsgraden igen. 

Men jag varierar mig även genom att ha olika fokus för olika dagar. Dag ett jobbar jag med lösgjordheten, samlingen och skolorna. Dag två jobbar jag mer styrketräning så som piruettgalopp, piaff och passage. Dag tre jobbar jag mer tekniskt med utförandet av rörelser så som de görs i program och seriebyten. Dag fem jobbar jag med lösgjordheten och rörligheten, att hästen kan sträcka ut och vara följsam i en låg och rund form som tränar överlinjen. Alltså olika uppbyggnad på passen som gör att vi tränar både olika saker och olika muskler. Trots att alla pass skett på samma ställe, nämligen i ridhuset. 

Jag tror inte på att variera PLATS för träningen som det som fungerar. Det gäller att veta vad man tränar för att veta VAR man ska träna. Man kan träna exakt samma muskelgrupper i hästen även om man frenetiskt byter ställe att göra det på. Hur menar jag nu undrar säkert någon. Genom att dag ett rida dressyr där man jobbar med övergångar och tempoväxlingar, dag två rider man ut i skogen och klättrar och dag tre hoppar man en serie. Då har man fått en falsk variation eftersom man tränat exakt samma muskler varje dag, men på olika platser. Som på sikt skapar en styv häst till följd av ensidig träning som ger trötta och hårda muskler. 

Så ska man variera träningen gäller det att tänka till och kanske ta hjälp av sin tränare. Vad är variation för mig och min häst? För många är det viktigt att rida ut och hoppa, då måste man tänka till så man verkligen tränar olika muskler för att få en frisk och sund häst. 

Lite så tänker jag. Vill ni att jag ska utveckla mer? 

Jag och Seb på en härlig uteritt i förrgår  


Variation

0 Läs mer >>
Mille har skaffat en egen blogg där han kommer berätta om sin vardag och även de andra kommer göra diverse gästspel!! Millemedfler.blogg.se




Big news!

0 Läs mer >>
Här har hösten flutit förbi i en rasande takt. Mörkret sprider ut sig och dagarna blir kortare. Men det är ingen anledning att hänga läpp. Vinterträningen är i full gång med siktet inställt på tävlingssäsongen 2014. 

Milliano avslutade säsongen 2013 med att starta MsvA1. Nu är tanken att etablera oss i MsvA/PSG och förhoppningsvis rida LagSM 2014. Träningen just nu fokuserar på att stärka galoppen och förbättra piruetterna som är den svagaste länken. Vi jobbar även mycket med det som kommer sen, piaff, passage och byten i varje. Dock läggs mest tid på grundarbetet, lösgjordheten och samlingen. Idag var det dock skogstur med Eros som gällde. 



För Celina innebär vinterträningen skritt. Först för hand och om en månad uppsuttet. Hon drog på sig en senskada i höstas och rehabiliteras nu. Senskador är allvarliga och ska tas på största allvar. Men med snabba insatser och lång återhämtning så blir de både friska och fullt träningsduliga igen. Hemligheten är att inte stressa igång dem och hålla dem glada medan de inte tränas. 

Själv ska jag ut och kvällsmocka nu ;)

Snart jul