0 Läs mer >>
Idag har mest ägnats åt att packa och förbereda inför helgen. Imorgon åker vi med fyra hästar ner till Varberg för att träna för Janne fredag och lördag.

Har tagit lite kort på Mille i hagen. Han har lite egna hyss för sig. 





Träning x4

0 Läs mer >>
Eftersom tömkörningen av Mille gick så bra igår fortsatte vi på samma spår idag. Mia tömkörde honom en stund medan jag värmde upp Candy. Sen satt jag upp och red Mille en stund. 

Jag vet inte hur många som vet men Mille blir väldigt lätt okoncentrerad och vill ha koll på allt som händer runtomkring. Detta märks mest i att han är ljudkänslig och blir tittig. Både hemma och borta. I vissa perioder märks det mindre och tävlingarna går kalas för att snabbt bytas till en period av läskiga hörn på tävling och dåliga procent. 

Med hästar som Mille (finns väldigt många) blir det lätt att man som ryttare tappar fokuset från träningen av hästen till att bli ett fokus på att hästen skyggar. Tyvärr går det inte att göra något åt att hästen skyggar. De är flyktdjur och den instinkten sitter i ryggmärgen. Däremot går det att göra något åt situationerna där hästen skyggar. Hur undviker man att det går så långt att hästen skyggar då? Jo man fokuserar på rätt saker. Till att börja med, fungerar grundträningen? Har man ett stöd bakifrån och fram till handen? Eller smiter hästen först från kontakten och sen skyggar? Eller går de inte fram för skänken? För i de allra flesta fall så är det så att har du stöd och hästen lyssnar på skänkeln, går det att ställa ifrån och flytta undan hästen för skänkeln så den går dit du vill, utan att fokusera på det farliga eller titta på det farliga eller att skygga. 

Men när man sitter hemma och tränar är det lätt att hamna i en ond cirkel där man själv tappar fokus från träningen till att handla om problemet.  Så att man blir arg och frustrerad när det då känns som att varje pass går dåligt. Även fast det oftas går ganska bra förutom just där/när hästen skyggar. Istället för att tänka på träningen tänker man på att hästen skyggar och vill få bort det problemet. Så istället för att jobba med hästen så börjar man jobba mot hästen. Går hästen bra men tappar kontakten ibland så är det enda som hjälper att jobba på stöd-kontakt-lösgjordhet och när det fungerar så kommer inte hästen längre att koncentrera sig på omgivningen utan på dig, ryttaren. Och när hästens fokus ligger på ryttaren så kommer den inte skygga längre. 

Hur enkelt som helst i teorin. Men i praktiken har det varit ett stort problem med Mille. Både för att det är inte alltid lätt att hitta precis vad det är som händer precis innan hästen skyggar, men också för att när hästen är koncentrerad på det runtomkring så är det så många andra saker som påverkar. Och då glömmer man att åtgärda grundproblemet och fokuserar på symtomen, i detta fallet att Mille hoppar iväg. 

Men nu har vi ett tag försökt att verkligen hitta vad problemet är, när det uppkommer, och vad det beror på. Så problemet var att han hoppade iväg och jag fick ont i ryggen varje gång han hoppade. Problemet uppkom när jag skulle rida förbi kortsidan vid dörren i ridhuset och det beror på att han har kommit på att han kan släppa fokus från mig till omgivningen på väg mot kortsidan och därefter släppa kontakten fram till handen och då blir han så fri att han kan hoppa bäst han vill. 

Så nu till lösningen. Att fokusera på kontakten. Han får inte släppa kontakten och jag får inte låta honom släppa kontakten. Och utifrån kontakten måste jag få fram honom för skänkeln så att han bibehåller koncentrationen på mig. Och därefter alltid vara konsekvent. Så Mille vet att vid ridningen koncentrerar man sig på mig och är mellan hand och skänkel. 

Så för att återgå till dagens pass. När jag satt upp efter att Mia tömkört så tog jag en stadigare kontakt och bad honom gå fram till handen. Och jäklar vilken trav han får då. Och inte var det svårt att gå ut till/genom kortsidan heller.  Så nu blir prio 1 att alltid ha en jämn kontakt och framme för skänkeln. Så logiskt egentligen men ibland behöver man backa för att kunna komma framåt ;-)


Tittighet och fokus!

0 Läs mer >>
Idag fick Mille bli tömkörd. Dels ville vi se om han förstod, alltså om någon gjort det innan. Och det syntes på en gång att han var med på banan. Han gick riktigt bra. 

Samtidigt som Mia tömkörde Mille, red jag Candy. Han är rolig att rida. Man kan göra det mesta och känna sig för :-)

Red även Wilma. Hon var riktigt mjuk och fin idag. Verkligen bra framme men lyssnade ändå på små hjälper. Traven var riktigt rund och svingig. Även galoppen börjar bli mer i uppförsbacke och lättare att förändra. 

Jag har även gått med Celina och gjort det vanliga stallgörat. Men idag var det lite lättare än sista veckan. Idag var det inte så förbaskat blåsigt och dessutom lyste solen några timmar. Det piggar alltid upp med lite sol :-) 


Mille tömkörd

0 Läs mer >>
Måndag igen och full fart!
Började dagen med fodring, byte av täcken, på med boots och ut i hagarna för hästarna med frukostensilaget. 

Sen mockade vi, sopade, satte upp hönät och lunchfodrade. Fika och sen börja rida. 

Först idag blev Mille. Han var ganska laddad och spänd. Tyckte det var läskigt när det blåste rakt in i ridhuset och smällde. Jobbade med piruettgaloppen och det gick ganska bra. Fortsatte dagen med att rida Wilma. Hon skötte sig bra och var riktigt mjuk och följsam! 

Sen var det dags att ta in de andra hästarna och äta lunch själv. Jag var tvungen att ringa lite efter lunch så gick ut till stallet igen först vid halv fyra. 

Bytte alla täcken innan jag gick med Celina i 45min. Em-fodrade, satte på BoT och packade ensilaget till imorgon. Fortsatte med att putsa alla träns innan mockning och kvällsfodring. 



Gott med mat och mysigt med tjocka täcken i denna kylan!

20/1-14

0 Läs mer >>
Idag började som vanligt med fodring och utsläppet. Men sen var jag tvungen att sticka iväg en sväng så Mia fick göra stallet själv. Jag var tillbaka strax efter tio och då red jag Mille. Joggade några varv i trav och red resten av uppvärmningen i galopp. Blev mest på volt och arbete med lösgjordheten och böjningen. Jobbade även traven. Först med lösgjordheten och samlingen. För att få den fina traven behöver han bli både mer avspänd (lösgjordheten) och mer aktiv och energisk (samlingen). Sånt man får jobba med dagligen för att nå långsiktig utveckling av både kvalité och muskelmassa samtidigt som hästen är positivt inställd till arbete. Tog även lite piaff. Först från skritt och sen från trav. Duktiga Mille! <3

Sen skulle Candy skos och sen fick hästarna komma in och jag åt lunch. Fortsatte med att longera Wilma

Därefter skrittade jag Celina och ja det kändes lika bra idag! Jag blir verkligen glad av att det går åt rätt håll :-) Däremot är det ganska kallt med -4 och blåst rakt in i ridhuset så det gäller att klä på sig ordentligt!

När jag var klar med Celina så em-fodrade jag och satte på BoT på alla. Körde även i ensilagebalar.


Nu på kvällen har jagkvällsmockat och fodrat innan jag fixade lite tvätt inne och ätit. Kollar på Belinda Olssons program fittstim - min kamp, just nu. Helt ok.  

16/1-14

0 Läs mer >>
Red Wilma först idag. Jag tycker det är bra att kunna variera vem man rider först. Det blir annars lätt en spänning på tävling där man själv inte kan bestämma startordning. Likadant hemma och på träningar. Jag tror det är bra för både hästarna och för oss ryttare om man kan rida alla hästarna vid olika tidpunkter på dagen. :-)

Mille fick longera sig idag. Jag gör det ibland för att han ska få motion men det är ändå inte träning. Skönt att bara jogga en runda typ. 

Sen hände dagens stora händelse!!! Som ni kanske vet skadade sig Celina i oktober. Det inleddes med vila och nu har jag gått med henne varje dag sen mitten på december. Men idag kändes det som rehabiliteringen tog ett stort skutt framåt. Jag fick skritta uppsuttet. Låter inte som en stor grej men både jag och Celina uppskattade det! 



Ett skutt på rätt väg...

1 Läs mer >>
Idag började vid kl 06.10 när alarmet på telefonen ringde och jag vaknade med ett ryck mitt ur en dröm. På med kläder och ta en macka med ett glas mjölk. Gick ner till stallet kvart i sju och fodrade. Medan hästarna åt bytte vi täcken och tog av BoT och på med boots. (Alla våra har boots när de är broddade). Sen släppte vi ut och de fick sitt frukost ensilage i hagarna. Sen mockade vi. Vid kvart över nio tog jag fika och åt lite frukost. Sen fixade vi det sista i stallet och red varsin häst. 

Jag Mille och Mia Candy. Mille var ganska fin idag, red ett lite kortare pass men jobbade galoppen och fick riktigt fina kvartspiruetter åt både höger och vänster. Därefter red Wilma och Mia Eros.  Wilma var lite pigg idag men skötte sig bra. Gjorde några fina övergångar skritt trav. Sen tog vi in hästarna och jag bytte täcken innan lunch. 
På eftermiddagen fodrade jag och tog in ponnyerna. Fortsatte med att packa ensilaget till imorgon. Gick med Celina och sen satte på BoT och kvällsmockade innan jag fodrade. 

Nu har jag ätit och varvar ner framför tv:n med the big Bang theory :) 
En ganska bra vinterdag. 



Vardag igen

0 Läs mer >>
Igår och idag har det varit träning för Janne igen utanför Nässjö. Jag red Milliano båda dagarna. Igår jobbade vi med samlingen och lösgjordheten först. Att han ska vara mjuk och vinkla bak för att öka bärigheten. Både i trav och galopp. 
Fortsatte med öppnorna och slutorna som blev riktigt fina. Han har mycket bättre böjning nu. Tog några saxar som är svårare men blir bättre för varje träning. Tog lite piaff, först från skritt och sen från trav. Där är det svåra att få honom att gå fram lika till båda tyglarna och ta i lika med båda bak. Efter lite småjusteringar så blev det riktigt fint från trav-piaff-trav. Kul när hästen har lätt för en så svår sak! Jobbade sen galoppen, några slutor och sen seriebyten. Treorna blev fina, raka och luftiga. Men i tvåorna tappade vi rytmen. Det blev inte misslyckat men ingen finhet och någon miss varje gång. Jag försökte hitta samspelet igen och tillslut blev det bra. La ner och gick sen med honom.

Idag var han pigg redan från början. Fick jobba lite med att få tillbaka honom och hitta samlingen igen. Fortsatte med piruettgaloppen och galoppfattningar där han ska fatta direkt ur halt i bärighet istället för att börja röra sig framåt och tappa bärigheten innan fattningen. När det fungerade fick galoppen en helt annan dimension! Blev rund och i uppförsbacke. Tog några sluter och fortsatte sen i trav. Vilken trav dessutom. Riktig härlig!! Några öppnor och sen slutor som flöt fint. Avslutade med att lägga ner och gick sen med honom. 

Är riktigt nöjd med båda dagarnas träning. Mille känns riktigt fin och det har blivit mycket stadigare nu. :-)








Träning

1 Läs mer >>
Strax innan jul var det fullt upp. Bland annat för att 23e helt gick åt till att hämta en ny häst. Japp vi har köpt en till.
Candy Man. Valack 15år e: Calido 1 - Cascadur 

En riktig läromästare som Mia-Lisa ska rida detta året och både träna och tävla :) Jag kommer även rida honom ibland för att få träna på allt det svåra. 






Candy

0 Läs mer >>
Igår drog 2014 års träningar igång på allvar. Janne var hemma hos oss så jag red både Mille och Wilma. 

Började med Wilma. Först på volten i trav. Jobbade med att hitta ett jämt flyt med en bra takt. Nu efter jul har hon varit lite extra pigg så då blir det lätt att man rider lite överilat så med mer fokus på takten blev traven riktigt fin. Även formen blev bättre när balansen blev bättre. Red även på rakalinjer och gjorde skänkelvikningar i båda varv. 

I galoppen jobbade vi med övergångar för att bibehålla fokus och kvaliteten. Så hon inte bara galopperade runt utan att det skulle bli bättre. Vi har inte jobbat så mycket med galoppfattningar från skritt men hon gjorde det jättebra! Duktiga Wilma. 

Mille kändes pigg och fräsch i uppvärmningen men ändå ganska avspänd. Han brukar vara lite spänd vid dörren när man rider förbi i båda varv, alla gångarter, så jag fick hjälp redan från början med hur jag ska jobba med det för att kunna kontrollerar honom. Det tog två försök åt varje håll innan jag kunde få honom att lyssna på mig och gå ut i hörnet ordentligt. Viktigt att man jobbar med sånt varje dag om man har en spänd häst. Så man inte undviker problem tills det blir tävling och hästen sticker åt andra hållet ;) 

Träningen fortsatte med travarbetet. Först på volten, kolla av lösgjordheten och samlingen. Han var ganska fin men spände ut inner ganasch och böjde för mycket i halsen istället för att slappna av i ganaschen och ställa i nacken. Vilken skillnad det blev när jag fick ärlig ställning. Då började han dessutom vinkla ordentligt på inner bak så samlingen kom genom kroppen. Gjorde lite skolor år båda håll. Riktigt fina blev de. 

Skrittade lite och jobbade galoppen på samma sätt.Slutorna blev jämnare och det efterföljande bytet riktgt luftigt. Lite skritt och sen fortsatte vi med piruettarbetet. Först fick jag göra en arbetspiruett men Janne tyckte inte riktigt han satte sig tillräckligt så jag fick göra halt och starta i piruetten några gånger. Då kortade mille upp sig bak och började bära och vända istället för att försöka länga galoppen. Blev riktigt bra åt båda håll. 

Skrittade lite igen och tog sen trav igen. Jobbade med passagen och piaffen. Jag fick rida på lite i passagen så han skulle ta för sig ordentligt och sen mjukt ner till piaff och mjukt fram i en mer framåtgripande passage igen. Det blir säkrare och säkrare för varje träning! La ner och skrittade av. 

Precis vad vi behövde för att få upp motivationen igen efter julen :-)

Mia-Lisa var också med på Candy och Eros som båda gick bra :)



Nytt år, nya träninga...