0 Läs mer >>
Det är inte bara vad och när man gör något. Det är hur man gör det man gör. 

Är du koncentrerad på dig och din häst när du rider? Eller funderar du kanske på det som hände i skolan/på jobbet, på en fest i helgen? Det som stod på Facebook när du åkte till stallet eller kanske när du skrittade fram?

Själv är jag expert på att lösa de flesta världsproblem när jag skrittar fram eller värmer upp. Någon gång hade jag nästan löst Israel/Palestina konflikten. Att det passet inte ledde till utveckling av hästen behöver man inte vara geni för att förstå. 

Men hur mycket man än skämtar om detta så kvarstår faktum. Är fokus och koncentrationen här och nu på dig själv och din häst. Bara då är man tillräckligt närvarande för att uppnå optimalt resultat. 

Fokusering är något man måste träna på. För varje gång man bestämt sig för att fokusera på det man ska göra just nu, desto lättare blir det! Man får in en vana på att koncentrera sig och känna efter. 

Men för varje gång man låter smartphonen, kompisar, musik, publik eller egentligen vad som helst komma mellan dig och din ridning så tränar du faktiskt på att låta dig störas. Och då sker ingen eller väldigt bristfällig utveckling. 

Vill du hålla på seriöst, utvecklas som ryttare och ge din häst rimliga och rättvisa förutsättningar att utvecklas och prestera enligt dina förväntningar så måste du släppa allt annat och koncentrera dig på det du håller på med. Här och nu. 

Det är proffesionellt att fokusera på hästen och ridningen när du sitter till häst. Allt annat gör man vid anda tillfällen på backen. Av respekt mot hästens och omgivningen samt för säkerhetens skull så rid när du rider!

 

Min förmåga att fokus...

0 Läs mer >>
Gör du som tränaren säger? Eller förstår inte tränaren dig och/eller din häst? Är det kanske något med just dig eller din häst som gör att du faktiskt inte kan göra det tränaren ber om?

Välkommen till klubben. Klubben för de som aldrig lyckas och de som alltid oavsett situation har en fullt rimlig anledning att det inte kan gå bättre. 

Visst spelar personkemi, omständigheter och förutsättningar stor roll för om träningen kommer gå bra och utveckla dig och din häst. Men! Tror du inte på tränaren spelar det ingen roll varken vad tränaren säger eller hur duktig tränaren är. 

Och en del som många glömmer är:
Har jag ens förmåga att göra det tränaren ber om? Har jag själv kommit till den gräns där jag med tränarens hjälp kommer över tröskeln och KÄNNER skillnaden i mig själv och min häst när jag gör som tränaren säger? Alltså den magiska WOW-känslan. Wow-känslan som gör att du förstår HUR tränaren menar när den förklarar eller instruerar. 

Eller ger du upp innan? Tänker att du är för dålig? Är hästen i för dåligt skick? Är tränaren inte rätt för dig?

Jag har själv valt bort träning jag inte förstod. Antingen för att jag inte klarade att utföra det tränaren bad om och då kände mig dålig (läs gårdagens inlägg) så det kändes bättre att träna för någon som såg utveckling ändå. Eller tyckte jag helt enkelt att tränaren hade fel. Kanske inte i sak men den tränarens system passade inte mig och min ridstil. 

Tittar man på det utifrån sig själv så är det helt rimliga slutsatser. Så resonerar ju alla. Men tittar man på det utifrån med objektivare ögon är det 1. Okunnigt eller 2. Arrogant.

Så det är bara välja. Är du okunnig eller arrogant? 

Själv var jag båda. Inte för att jag ville. Men jag hade inga andra infallsvinklar och det gick ganska bra ändå. Så jag valde att hellre vara medelmåttig men inte rubba min självbild. Precis som de flesta andra. Än att faktiskt ta tag i det som var allra svårast. 

Men för att kunna ta till sig av det tränarna säger och förstå vad de menar så måste man acceptera alla de brister som finns i sitsen, tajmingen och förmågan. Har man fel och brister är det så otroligt mycket lättare att förbättra sig. För det finns saker att jobba med. 

Så det är det jag gjort. Börjat se mina egna svagheter som det som faktiskt för att jag kan förbättra mig. Och genom att bestämma mig för att den kritik jag får av tränarna får jag för att de vill att jag ska bli bättre. Inte för att de vill säga att jag är dålig. Varken som ryttare eller person. 

Så våga ta kritiken som ett verktyg att bli bättre. Acceptera att tränaren vill att du ska bli bättre och utvecklas. Ge dig själv bekräftelsen av att alla de svagheter du har som ryttare kompenseras av att du vill bli bättre och koppla bort självförtroendet från träningen ;)





 

Min vilja att ta till...

0 Läs mer >>
Vad kan jag? Vad klarar jag av? Hur långt i min egen utbildning har jag kommit?

För mig som alltid ridit och tävlat sen jag var sex år är det ett ganska känsligt ämne att fundera kring sin egen förmåga. I en sport där du bedöms utifrån dina färdigheter och dessutom har ögonen på dig utifrån eftersom det är ett djur man sitter på så blir självkritiken väldigt nära sammankopplat med din självbild. En bra ryttare är en bra människa och en dålig ryttare är en dålig människa. Du bedömer dig själv efter din förmåga att prestera. 

Med de förutsättningarna är det lätt att känna tvivel och en direkt motvilja mot att analysera dig själv. Vem vill säga att den är misslyckad och dålig liksom? Speciellt till familj, vänner och tränare. 

Men ska man bli bättre är ett första steg att förstå vad som måste ändras och/eller förbättras. Och när man gör något där ens egen prestation är avgörande för resultatet så måste man. 

Och man måste särskilja på prestation och egenvärde. Du, ditt människovärde är inte sammankopplat med din prestation. Och förr eller senare måste alla acceptera detta. För de flesta kommer dock den stunden när du misslyckats helt kapitalt och märker att livet fortsätter ändå. Dina vänner försvinner inte bara för att du gjorde en katastrofal tävling. Hur konstigt det än låter. 

Och där och då så inser man att så länge jag gör vad jag kan med ett öppet sinne så kommer framgången att komma. När man jobbat tillräckligt hårt, tillräckligt länge så faller bitarna på plats. Iallafall var det så för mig.

Så här sitter jag flera år senare med två hästar i svårklass i dressyr. Och jag är långt ifrån så bra som jag vill vara. 

Hur tog jag mig hit då? Jo, jag accepterade att jag har massor med saker som brister i ridningen, som jag först måste lära mig vilka de är. Sen ta reda på hur det hindrar min utveckling och i nästa steg ta reda på hur jag ska jobba för att rätta till det. Och sen varje gång jag rider försöka påminna mig själv om att jobba med det så mycket jag klarar just det passet. Och här kommer kontakten med tränaren in!! 

För att utvecklas behöver man hjälp. Det behöver alla. Tränaren är dina ögon och den som omedelbart kan ge feedback på vad något du gjorde resulterade i. Och för att bli en bättre ryttare måste man lära sig hur det känns när det ser ut på ett visst sätt, samt hur det ser ut när det känns på ett visst sätt. Denna träningen tar flera år på varje enskild häst. Alltså måste man träna ofta och regelbundet för att utvecklas optimalt. 

Så undrar du vad du har för förmåga som ryttare? Tala med dig själv, tillåt dig att faktiskt bena ut vad är jag bra på. Va är jag mindre bra på? Hur kan jag få hjälp att identifiera mina svagheter så jag kan förbättra eller ändra på dem? Men hur kan jag samtidigt finna en trygghet i det jag är bra på och finna en glädje i att förbättra mina styrkor ännu mer?

Inlärning tar tid. Uppbyggnad ännu längre tid. Och längst tid tar det att lära om. ;)

Mina styrkor som ryttare 
1. Ta instruktioner. 
Är jag på en träning kan jag göra som tränaren säger. 
2. Tekniskt skicklig.
Jag vet hur man ska inverka och hur man rider rörelser. 
3. Målmedvetenhet. 
Jag väljer att jobba med mig själv och mina hästar. 

Mina svagheter
1. Total brist på taktkänsla
Jag måste bli mycket mycket bättre på att bestämma vilken takt och steglängd hästarna ska jobba i så att samlingsgraden blir det den borde vara. 
2. Mitt humör.
Jag blir väldigt lätt frustrerad när ridningen inte går som jag vill. Det leder paradoxalt nog till att jag hemma ofta blir för passiv så det är mer motion än arbete hemma. 
3. Låt gå metoden. 
Jag tar inte alltid tag i detaljerna utan låter hästen bli lite för låg och lite för slapp hemma. Så det inte blir den utveckling som hade kunnat förväntas. 

Sådär! Hem och analysera och kom ihåg att första steget mot att bli bättre är att vilja bli bättre ;)







Min förmåga som rytta...

0 Läs mer >>
Ja vilken ambitiös rubrik. Men även hela hemligheten till att lyckas. Att leva upp till sin egen föreställning, omgivningens förhoppningar och förväntningar, samt hästens kapacitet och förmåga. Hur gör man det? Hur lägger man ribban på rätt nivå?

För min egen del finns det dessutom flera olika delar, som både existerar var för sig men också samverkar. Min förmåga som ryttare. Min vilja att ta till mig träningen. Min förmåga att fokusera. Min förmåga att prestera. Kontinuiteten på ridningen hemma. Kontinuiteten på träningen. Hästens kapacitet. Hästens utbildningsnivå. Hästens nuläges status. Satsningens prioritet i förhållande till livet. Omvärldsfaktorer. Ekonomi. Stöttning från omgivningen. 

Så jag tänkte helt enkelt plocka ut varje del och skriva om den utifrån mig och min satsning. Dels för att ni ska få en inblick i min vardag men också för att ni ska få följa mig och det jag jobbar med. Både rent informativt men även för att kanske inspirerar och motivera någon annan. :)
Celina efter ett pass hemma

Milliano i debuten i Intermediere 1

Att satsa seriöst